ESNEK FİLAMENTLER NASIL YAZDIRILIR

ESNEK FİLAMENTLER NASIL YAZDIRILIR

ESNEK FİLAMENTLER NASIL YAZDIRILIR

Blog Yazılarımız için Bizi Takip Edin
Makalemizi Paylaşabilirsiniz
    • ESNEK FİLAMENTLER NASIL YAZDIRILIR

      30.06.2022

      TPU filamentleri esasen kauçuk benzeri niteliklere sahip plastiklerdir ve bu da onları son derece esnek ve dayanıklı kılar. Esnek filamentler genellikle ev aletleri, oyuncaklar, telefon kılıfları, bileklik gibi giyilebilir ürünler, otomotiv parçaları ve tıbbi malzemeler üretmek için kullanılır. Bükülmesi, gerilmesi veya sıkıştırılması gereken bir şeyi 3B yazdırmak istiyorsanız , bu TPU 3B yazıcı filamenti görev için hazır olmalıdır.

       

  •  

    Esnek Filamentler nelerdir?

    Esnek filamentler , sert plastik ve kauçuğun özelliklerini birleştiren malzemelerdir. Karışım, termoplastik elastomer (TPE) olarak bilinir. Bu kauçuk benzeri termoplastik elastomerler, kauçuğun davranışına benzer şekilde, büyük ölçüde kırılmadan bükülebilir ve gerilebilir.

    Bazı esnek filamentler diğerlerinden daha elastiktir ve hepsi farklı çeşitlerde mevcuttur. En popüler termoplastik poliüretandır (TPU). TPU filamenti biraz daha serttir, bu da 3D baskı endüstrisinde iyi bir özellik çünkü 3D baskının daha kolay olduğu anlamına geliyor. Aynı zamanda biraz daha dayanıklıdır ve esnekliğini soğukta daha iyi koruyabilir. TPU Filamentinin aşınma direnci ABS Filamentten %20 ve PLA Filamentten %70 daha iyidir .

    Esnek Filamentlerin Artıları ve Eksileri

     

    Artıları

    • Mükemmel esneklik - Bükülebilen, gerilebilen ve manevra yapabilen filamente ihtiyaç duyanlar için idealdir.
    • Darbeye dayanıklılık - Esnek filamentlerden basılan ürünler genellikle önemli darbelerden etkilenmez
    • Titreşimler azaltılır - Kauçuk benzeri özelliklere sahip malzemeler titreşimi azaltarak endüstriyel veya mekanik parçalar için kullanışlı hale getirir

    Eksileri

    • Baskısı daha zordur. PLA filamentine alışkınsanız, TPU filamentinin özelliklerine alışmanız biraz zaman alacaktır. Estetik baskıları daha zor hale getirerek, ip çekmeye meyillidirler. Çıkıntıların sorunsuz bir şekilde entegre edilmesi zor görünüyor.
    • Nemi emer- filament son derece higroskopiktir; her kullanımdan önce bir filament kurutucu ile kurutmak çok önemlidir.
    • Rötuş. TPU ile üretilen baskılar genellikle sonradan işlemede daha az seçenek sunar.

    Ortak Esnek Filament Uygulaması

    TPU malzemeleri birçok farklı şekilde kullanılabilir. Onlar içerir;

    • Uygunluk Testi ve Fonksiyonel Prototipleme. Elastik özelliklerle tasarlanan Parçalar veya Ürünler, gerçek yaşam esnekliği için test edilebilir.
    • Özel Araçlar. Kavrama parçaları veya tutamaklar gibi esnek filamentlere sahip sünek parçalara sahip takımlar oluşturmak mümkündür.
    • Son kullanım için tasarlanmıştır. Kauçuk benzeri özelliklerinden dolayı birkaç parça düzenli olarak veya yedek parça olarak kullanılabilir. Makinelerin üretim hatlarındaki ürünlere zarar vermesini önlemek için TPU gibi malzemeler daha yumuşak temas noktaları sağlar.


     

    TPU filamentleriyle Yazdırma İpuçları

    • Piyasada çok sayıda esnek malzeme bulunduğundan, üretici tarafından önerilen ayarların kontrol edilmesi çok önemlidir.
    • Esnek filamentlerle yazdırıyorsanız, genellikle yavaş bir besleme hızı en iyisidir. Malzeme elastik olduğundan, baskı hızındaki herhangi bir ani değişiklik, parçanın kontrol edilemez hale gelmesine neden olabilir. Baskı hızları arttığında filament sıkışabilir ve bu da sıkışmalara neden olabilir. Bu nedenle 25-35 mm/sn iyi bir başlangıç ??noktasıdır.
    • TPU'nun esnekliği ve esnekliği, onu geri çekilme gibi hareketlere karşı son derece hassas hale getirir. Bu nedenle, 3D baskılarda hareketleri sınırlamak için TPU filamenti için geri çekme ayarları optimize edilmelidir. Geri çekmeyi tamamen kapatmanızı öneririz.
    • Doğrudan tahrikli bir ekstrüderiniz yoksa, sertliği 98A olan TPU filamentini kullanmanızı öneririz.
    • TPU filamentlerinin her kullanımından önce, bir filament kurutucu ile kurutun .

    TPU filamentlerini 3D yazdırırken meydana gelen en yaygın hatalar

    • Sıcak filamentin ilk katmanları ile yazıcının yatağı arasında yeterli yapışma yoktur. Bu, şekli deforme olmuş bir 3D ürüne yol açabilir. Dimafix sprey kullanmanızı veya yazıcınız için bir seçenek varsa bir PEI plakası kullanmanızı öneririz .
    • Filament, 3D yazıcınızdan düzgün şekilde ekstrüde edilemediğinde Bu, meme işlemi tamamen durdurursa veya besleme hızında dalgalanmalar olursa meydana gelebilir. Yazıcınızda Bowden tipi bir ekstrüder varsa, daha sert TPU filamentleri (98A gibi) kullanmanız ve geri çekmeyi kapatmanız daha iyidir.
    • Filament kullanımdan önce kurutulmamıştır. Esnek filamentler neme karşı çok hassastır, bu nedenle onları her zaman nem olmayan bir yerde, tercihen plastik bir kutuda veya naylonda saklamamız çok önemlidir. Her kullanımdan önce TPU filamenti ayrıca bir filament kurutucuda kurutulmalıdır .

    Azurefilms TPU/Esnek Filamentler

    Azure Films TPU, aşağıdakileri içeren iki türde gelir; Esnek Filament Sertliği 95A Shore ve Esnek Filament Sertliği 85A Shore. Bu esnek filamentler Slovenya'da üretilir ve farklı boyutlarda gelir.

    Azurefilm filamentlerinin güçlü, esnek ve sağlam özellikleri, onları daha fazla güç gerektiren esnek film uygulamaları için mükemmel bir seçim haline getirir. Vinilden farklı olarak plastifiyan içermez, bu nedenle zamanla kırılmaz veya performansını kaybetmez.

    Azure Film TPU'ları, yağa, grese, yağlayıcılara ve yakıtlara karşı üstün direncin yanı sıra hidrolize karşı olağanüstü direnç gösterir.

    Azure Filamentlerin esnekliği, onları diğer malzemelerden ayırır. Malzemenin Kıyısı, girintililiğe ve esnekliğe karşı direncinin bir ölçüsüdür. Shore A veya Shore D tipik olarak esnek malzemelerin durometresini tanımlamak için kullanılır. 3D baskıda kullanılan esnek filamentler Shore A ölçeğinde, daha sert kauçuklar ise Shore D ölçeğinde ölçülür. Shore A daha yumuşak, daha esnek ve 3d yapımcılarının taleplerini karşılamak için gereken her şeyi sağlıyor. Shore D, daha zor ve 3D baskı için daha kolay. Sertlik derecesi eksikliklerini azaltarak esnek filament baskıyı tanıtmak için ideal hale getirir. 98A sahiline çok benzer.

    Farklı Ekstrüderler Baskı TPU'yu Nasıl Etkiler?

    Bir ekstrüder, esnek filament baskının performansını etkileyen bir 3D yazıcının önemli bir bileşenidir. Baskı işleminin mümkün olan en iyi sonuçları alması için ekstrüderin nasıl performans gösterdiğini ve onu nasıl optimize edebileceğinizi anlamalısınız.

    Esnek bir filament ekstrüderinin işi, ekstrüde edilecek ve ısıtılmış bir memede eritilecek olan filamenti itmektir. Bir ekstrüder, üç özdeş bileşenden oluşur: sürücü dişlisi, step motor ve avara. Ekstrüderler her zaman aynı bileşenlere sahip olacak, ancak farklı tiplerde olacak: Doğrudan tahrik ve Bowden. İkisi arasındaki farkı yaratan, filamentin yolu ve filamentin ısıtılmış bir memeye girmeden önceki mesafesidir.

    Doğrudan tahrikli ekstrüderlere kıyasla, filament, 3D baskının hızını artıran Bowden sistemi ile memeye daha uzun süre gider. Doğrudan tahrikli ekstrüderler, esnek filamentlerle baskı için daha iyi bir seçimdir çünkü ekstrüderin konumu daha iyi bir konumdadır ve baskının kötü gitme olasılığı daha düşüktür. Bowden sistemini karşılaştırırsak, filamanın memeye daha uzun süre gitmesi gerekir, bu da daha yumuşak filamanların doğru formu korumakta zorluk çekmesini daha olası hale getirir.

    Bu nedenle Bowden ekstrüderleri, ASA , PLA, ABS , PETG , Naylon , Karbon Fiber ve diğer filamentler gibi sert malzemelerle iyi çalışır .

    Doğrudan tahrikli ekstrüderler son derece popülerdir. Bu ekstrüderi kullanmak, ana avantajlardan biri olan hassas geri çekme kontrolü sunar. Doğrudan sürüş konumu, sıcak yatağa olan mesafeyi en aza indirdiğinden, düzgün ve doğru 3D baskılar alabilmemiz için önemlidir.

    Direct Drive sistemleri, daha yüksek hızda daha büyük boşluklara ve titreşimlere neden olabilen portala daha fazla ağırlık verme dezavantajına sahiptir. Ne olursa olsun, bir 3D yazıcı lastiği üzerinde çalışan bir DDE sistemi, yazıcının diğer donanım özelliklerinin ve düzeneklerinin sınırlamaları nedeniyle genellikle daha düşük hızlarda yazdıracaktır.

    Ender 3/ Ender 3 pro/ Ender 3 v2 ile TPU Esnek Filament Nasıl Yazdırılır

    Genel olarak, TPU'yu Ender 3 PRO veya Ender 3 V2 ile basmak , Ender 3'ün ekstrüderi ve filament soğuk kısımda dişli dişliyi geçtikten sonra filament bükülme olasılığı hakkında tartışmalara yol açmıştır. Çünkü esnek filament kıvrımları, ekstrüder motorunun filamentin hareketini doğru bir şekilde iletmesini zorlaştırır.

    Daha yumuşak bir filamenti 3D yazdırmak istiyorsanız, doğrudan tahrikli bir ekstrüderin kullanılması şiddetle tavsiye edilir. Bununla birlikte, Ender 3'ünüz (Pro/V2) doğru ayarlara ve kalibrasyonlara sahipse, bir Bowden ekstrüderi ile tatmin edici kalitede modeller elde etmek yine de mümkündür. Ayarlarınızı optimize etmek için, daha büyük projelere geçmeden önce her zaman küçük bir projeyle başlayın.

    3D yazıcınızı tam metal bir ekstrüdere yükselterek filamentin ekstrüderinizde bükülmesini önlemeye yardımcı olabilirsiniz . Ekstrüderinizi Thingiverse'den yükseltmek istiyorsanız, bu daha ucuz bir seçenektir.

    Doğrudan tahrik sistemleri, ekstrüderler için bir başka popüler yükseltmedir. Bowden tüpleri Ender 3'ten çıkarıldığı için Ender 3 (Pro), TPU gibi esnek filamentleri çok daha doğru bir şekilde basabilir. Filament yolları daha kısa olduğundan ve çekiş arttığından, esnek malzemeler kullanılarak 3B modellerin yazdırılmasının başarılı olma olasılığı daha yüksektir. PTFE tüpü ortadan kaldırılarak ve tamamen metal bir sıcak uç kullanılarak daha yüksek bir sıcaklık elde edilebilir.

     

     

    Çözüm

    Esnek filamentler, esas olarak özellikleri ve kauçuksu görünümleri nedeniyle popüler hale gelmiştir. TPU 3D filamentleri yazdırırken, 3D yazıcının yavaş yazdırmasına izin vermek için zaman ayırmak önemlidir. Filamentin masaya iyi yapışmasını sağlamak için ek yapışkan bant veya Dimafix spreyine de ihtiyacınız olabilir. Plakalar arasında bir devrimi temsil eden özel bir PEI plakası da yakın zamanda pazara girmiştir. Filament PEI plakasına mükemmel bir şekilde yapışır , ancak ürün soğuduğunda herhangi bir alet kullanmadan kolayca çıkarabilirsiniz. Bitirdiğinde

     

     

    Blog Yazılarımız için Bizi Takip Edin

    Makalemizi Paylaşabilirsiniz

    246
    Tekil Ziyaretçi Tarafından Ziyaret Edilmiştir.

    Etiketler

    ESNEK FİLAMENTLER NASIL YAZDIRILIR



    KATEGORİLER

    İlk Yorumu Siz Yazın


    United States of America